Fiala a Pavel. A co bude teď. Milan Žitný po atentátu na Fica

16.05.2024 7:51 | Rozhovor

„I prezident Pavel a premiér Fiala přispěli svými hloupými a nekompetentními výroky do nevraživé atmosféry a v Cintulovi mohli podpořit pocit, že ten Fico je skutečně nebezpečný ďábel, s nímž se slušní politici nestýkají.“ To po atentátu na premiéra Roberta Fica vzkazuje do ČR přední slovenský publicista Milan Žitný. ParlamentnímListům.cz předestřel, co v praktické rovině čeká slovenskou politiku.

Fiala a Pavel. A co bude teď. Milan Žitný po atentátu na Fica
Foto: Stano Klačanský
Popisek: Milan Žitný

Tak tedy, Robert Fico již komunikuje s okolím a atentátník Juraj Cintula sdělil policii, že o vraždu premiéra se pokusil z politických důvodů. Máme z meritorního, čili věcného pohledu jasno?

Přesnou odpověď nám dá až závěr vyšetřování případu. Do té doby lze jen vycházet z dobových reálií, dlouhodobých nálad ve společnosti, včetně toho, že slovenská společnost je od roku 1990 výrazně rozdělena a v některých obdobích až nenávistně rozčísnuta, dokonce i napříč rodinami. Tak tomu bylo v devadesátých letech v čase vlád předsedy HZDS Vladimíra Mečiara, tak tomu bylo v nedávné době nepandemie i v názoru na Igora Matoviče a jeho několikaleté histrionské řádění, a je tomu tak i nyní po parlamentních volbách v loňském roce. 

Cintula na videu zmiňoval „likvidaci RTVS“ jako důvod pro vraždu Fica. Je takový motiv vůbec možný? Byl veřejný diskurz na Slovensku stran reformy veřejnoprávního rozhlasu a TV tak vyhrocený, že mu z toho mohlo „hrábnout“?

Podle zatím dostupných informací k osobě atentátníka lze formulovat jeho profil jako emočně labilní osobu s mesianistickými sklony, jež se mohla pod vlivem neustálého šíření masivní mediální nenávisti vůči Robertu Ficovi od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky v únoru 2018 postupně nakazit touto nenávistí. Po zářijových parlamentních volbách plus letošních prezidentských volbách, v nichž opozice prohrála všechno, co zatím mohla  prohrát, a ječela jako smyslů zbavena v parlamentu, v médiích, na veřejnosti, i s podporou mnoha herců na tribunách, jako kdyby nebylo v demokratické společnosti normální přijmout s klidem prohru; tam někde bych hledal aktuální nápad Cintuly, nápad, že zbaví Slovensko té démonické hlavy „mafie“, jak bývá Robert Fico opozicí i mediálním mainstreamem a neziskovkami vykreslován. Vyjádření Cintuly, že motivem jeho činu bylo odvolání předsedy Soudní rady Jána Mazáka a změna zákona o RTVS, lze brát jako část motivu, poslední impulz, pověstnou definitivní kapku, jelikož tyto události jsou velmi čerstvé a on uvedl i to, že nápad zabít premiéra Fica měl již nějakou dobu. Řekl bych, že povolební hysterie opozice v něm vyvolávala nesnesitelné pocity frustrace a beznaděje. Jak křik opozice nabíral v poslední době na intenzitě ke změnám zákona o RTVS a rovněž  k odvolávání Mazáka, což znamenalo, že opozice ztrácí po zrušení Úřadu speciální prokuratury poslední zbytky svých nástrojů k pronásledování Ficovy strany Smer-SSD, chlap to, lidově řečeno, nevydržel s nervy a rozhodl se konat. Jiné vysvětlení v této chvíli nevidím.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

proamerické ,proukrajinské strany mají bohužel mnohé extremistické voliče , na slovensku i teroristu ,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusekupecSamo , 16.05.2024 13:40:25
jejich kampaně jsou založeny na šíření nenávisti,lží ,dezinformací, antifico, antibabiš, antizeman, atd.. řádili na mítincích zemana, babiše ,však to známe z čr , metody CIA ,USA ,ukrajiny

|  8 |  0

Další články z rubriky

Atomová válka? Červené tlačítko a návrat do pravěku, varuje odborník

18:46 Atomová válka? Červené tlačítko a návrat do pravěku, varuje odborník

I lokální použití jaderných zbraní by bylo přelomem v celé civilizaci. Tisíce obětí a další miliony …